de voorstelling

Een unieke locatie voor een verpletterende opera

Achter de dijk bij Paesens-Moddergat (Fryslân) wordt het aangrijpende verhaal van visser Peter Grimes vertolkt. De Wadopera toont het benauwde en soms benepen leven in een kleine vissersgemeenschap. Met prachtige beeldende muziek van componist Benjamin Britten nemen dirigent Arnaud Oosterbaan en regisseur Paul Carr u mee naar een kleine, met zichzelf worstelende gemeenschap. Deze kans om een opera mee te maken met 150 zangers, acteurs en musici op het podium met als achtergrond het Wad, krijgt u wellicht nooit weer!

Voorstellingsdata 2021

10 / 11 / 14 / 17 / 18 / 21 / 22 / 24 / 25 september

Het verhaal

De opera Peter Grimes is een opera in drie akten die de strijd van zijn dorpsgenoten tegen de visser Peter Grimes beschrijft. Het verhaal speelt zich af in een kustdorp in Engeland: Suffolk.

De opera begint wanneer burgemeester/lijkschouwer/advocaat Swallow Peter Grimes ondervraagt over de dood van zijn scheepsjongen. De dorpsbevolking laat tijdens het proces regelmatig weten dat ze Grimes schuldig vinden. De lijkschouwer concludeert dat de dood van de jongen een ongeluk was. Hij adviseert Grimes geen nieuwe scheepsjongen te nemen. Grimes zegt niet zonder te kunnen.

Apotheker Ned Keene vindt een nieuwe scheepsjongen voor Grimes, ene John. Alleen Ellen Orford, de schooljuffrouw met wie Peter Grimes van plan is te trouwen wanneer de gemeenschap respect voor hem heeft gekregen, wil John voor Peter ophalen. Ze brengt de jongen in het café, waar bijna iedereen, inclusief Peter Grimes, zich verzamelt vanwege een opkomende storm. Hier voelen ze zich veilig. Maar Grimes niet. De gemeenschap keert zich tegen hem.

veroordeeld door de zee
een persoonlijk drama

Een tijdje later ziet Ellen een striem in John’s nek. Ze vraagt Peter er naar, die zegt dat dat een ongeluk was. Maar Ellen houdt aan. Peter geeft haar een klap, John rent weg… allemaal onder de ogen van dorpsgenoten die moeiteloos hetgeen ze denken gezien te hebben doorvertellen aan de mensen die net een kerkdienst verlaten. De mannen willen hierop verhaal halen bij Peter. Maar hij vlucht, samen met John, uit angst voor zijn belagers en omdat hij ook op zondag moet en zal vissen. In de haast valt John van het steile klif en sterft.

Ellen vindt op het strand de trui die ze voor John had gebreid. Een gesprek hierover wordt afgeluisterd. Mrs. Sedley, hoort hierin een bevestiging van datgene waarvan ze toch al overtuigd was: Peter Grimes heeft John vermoord. De mannen gaan op klopjacht. Ellen en Balstrode waarschuwen Peter en overreden hem in zijn bootje de zee op te roeien en het te laten zinken. Grimes vaart weg…

CAST

Peter Grimes Albert Bonnema
Ellen Orford Jeannette van Schaik
Captain Balstrode Wiard Witholt
Auntie Marion van den Akker
Nichtje 1 Thembinkosi Magagula
Nichtje 2 Channa Malkin
Bob Boles Leon van Liere
Swallow Sinan Vural
Mrs. Sedley Susanne Schimmack
Rev. Horance Adams Sander de Jong
Ned Keene Raoul Steffani
Hobson Joris van Baar

Nootstroom britten orkest

Het Nootstroom Britten Orkest vormt met haar 60 musici de muzikale motor voor de Wadopera. Het orkest bestaat uit professionele musici uit Friesland in combinatie met musici uit heel het land. De pas-afgestudeerde masterstudenten van de Nederlandse Conservatoria maken dit bruisende ensemble compleet. Het orkest wordt aangevoerd door musici met een internationale staat van dienst, waaronder de Nederlandse violiste en onze concertmeester Eva Stegeman.

Alle uitvoerenden hebben een grote passie voor de muziek van Britten en de opera Peter Grimes in het bijzonder!

Groot locatietheater in Paesens-Moddergat

De Wadopera Peter Grimes speelt zich af in een vissersdorp aan de ruige kust van Suffolk in Engeland. Het laat zich daarmee gemakkelijk verplaatsen naar een bijzonder dorp aan de Friese kust. Er is bewust gekozen om dit theatrale monument over de zee en een vissersgemeenschap uit te voeren, buitendijks bij Paesens-Moddergat in Noordoost Friesland.

~
Slechts één keer eerder is Peter Grimes in de openlucht uitgevoerd, op een strand. Dit wordt dus de tweede keer, en de eerste keer op het Europese vasteland, dat deze opera figuurlijk met de voeten in het water wordt uitgevoerd.
~

Duur voorstelling: 2 uur en 20 minuten (zonder pauze)

omringd door de
ruige pracht van het 
waddengebied

Koor en figuranten

Op het Wadpodium vertellen ruim 75 solisten, koorzangers, acteurs en figuranten, samen het indringende verhaal van visser Peter Grimes. Koor en figuranten zijn de bevolking van het kleine vissersdorp en creëren dramatische volksscènes waarin het soms behoorlijk uit de hand loopt.De instudering van het koor is in handen van dirigent Leendert Runia (Prins Claus Conservatorium Groningen en het Noord Nederlands Concertkoor). ‘Koorprojekt OPUS’ is artistieke partner voor het koor en daarmee hofleverancier van zangers.

het ontstaan van de opera

In Friesland is de draagkracht groot om nieuwe culturele wegen te bewandelen, een tastbare nalatenschap van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. Met deze operaproductie willen we een unieke ervaring creëren voor medewerkers en publiek, door de combinatie van locatie, uitzicht/decor, omgeving, professionele kwaliteit en de verbinding met de regio.

PARTNERS EN FONDSEN

De Wadopera Peter Grimes wordt mede mogelijk gemaakt door:

blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan via Instagram, Twitter en/of Facebook.